of als... De van de week !

Recept 87, Rode kool ovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen:

Heerlijke winterse ovenschotel met rode kool en spekjes onder een laagje aardappelpuree
750 g rode kool (met of zonder appel uit vriezer of pot)
250 g spekjes
snufje gedroogde tijm
100 g gewelde abrikozen
1 kg aardappels (kruimig)
scheutje melk
verse peterselie
1 rode ui (gesnipperd)
klontje boter
peper en zout

Bereiding:

Kook de aardappels 20 minuten in een pan met water. Bak ondertussen de spekjes 5 minuten tot ze krokant beginnen te worden en neem ze uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Laat een beetje vet in de pan en fruit hier de rode ui met de tijm in. Voeg de rode kool toe en bak even mee (bij bevroren rode kool tot deze ontdooid is). Snijd de abrikozen in stukjes en voeg samen met de spekjes toe aan de rode kool. Verdeel de rode kool over een ovenschaal.
Verwarm de oven op 200 graden. Giet de aardappels af en stamp deze fijn. Voeg peper, zout, scheutje melk, peterselie en een beetje boter toe en stamp tot een smeuïge puree. Verdeel de puree over de rode kool en strijk glad. Besmeer de bovenzijde van de ovenschotel eventueel met een beetje gesmolten boter voor een mooi korstje. Bak de rode kool schotel ca 25 minuten in de oven.