of als... De van de week !

Recept 67, Balkenbrij

Ingrediënten voor 4 personen:

Dit os een typisch streekgerecht. Iedere regio had zijn eigen variant. Ik heb het geleerd van mijn grootmoeder (brabant). Het typische van deze variant is dat er naast rommkelkruid heel veel kaneel in gaat. Dit kom je in bijna geen andere variant tegen. Probeer het maar eens.
1 kilo schoudervlees of kopvlees van het varken,
2 á 3 liter water,
300 g boekwijtmeel,
half busje kaneel,
2 eetlepel zout (of een paar bouillonblokjes),
mix van peper, nootmuskaat, kruidnagel en/of
rommelkruis naar smaak . Dit mag in
totaal ook wel twee eetlepels zijn.

Bereiding:

Vlees koken en daarna door vleesmolen zeer fijn malen.
Gemalen vlees en kruiden door de bouillon doen.
Dan beetje bij beetje het boekwijtmeel door de bouillon roeren. Net zo lang doorgaan met meel toevoegen en roeren tot je echt pijn in je schouder hebt en de lepel net meer te bewegen valt.
Dan de brij op een schaal als een platbrood formeren. Bestrooien met restant meel.
In schijven snijden en bakken. Lekker heet op brood doen.