of als... De van de week !

Recept 43, Zuurkoolschotel volgens Moeders Recept

Ingrediënten voor 4 personen:

1 1/2 kilo aardappelen (kruimige), 1 kilo (wijn)zuurkool, 500 gram gehakt, peper, zout, melk, nootmuskaat, 2 eieren, ketjap (zoet), 4 rode uien, paneermeel, boter, blik ananas en eventueel geraspte kaas.

Bereiding:

Een ovenschotel van aardappelpuree, zuurkool, gehakt en ananas. M'n moeder maakte dit vroeger heel vaak, en het was altijd bijzonder smullen!
Voorbereiding:
Kook de zuurkool zoals aangegeven is op de verpakking - Kook de aardappelen zo'n 20 minuten - Prak de aardappelen fijn en maak er aardappelpuree van: flink wat melk, 2 eieren, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen; dit alles goed stampen totdat het een luchtig geheel wordt. De gehakt rullen met de fijngesneden uien erbij. Hierbij naar smaak ketjap, peper en zout toevoegen.
Bereidingswijze:
Pak de Ovenschaal en vet deze in met boter. Doe vervolgens eerst een laagje aardappelpuree op de bodem, hierover een laag zuurkool en vervolgens de gehakt, uitjes en de ananas in stukjes. Dit herhaal je eenmaal. Vervolgens weer een laag aardappelpuree. Hier doe je eventueel geraspte kaas op, bedek dit met paneermeel en een paar klontjes boter. Vervolgens zet je deze schaal in de over en laat dit ongeveer 30 minuten op 175 graden staan.
Serveertips:
Als je deze ovenschotel eerder maakt en het bijvoorbeeld de dag erna wilt eten, kan dit prima. Je moet dan alleen de tijd verdubbelen, dus 60 minuten in de oven.