of als... De van de week !

Recept 41, Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het gehakt:
500 gram half om half gehakt of rundergehakt - 1 ei - 2 afgestreken eetlepels paneermeel - nootmuskaat, peper en zout naar smaak - 1 afgestreken eetlepel pittige mosterd
Voor de vulling:
50 gram (jong) belegen kaas in piepkleine blokjes - 50 gram gewassen en heel fijn gesneden prei (witte of lichtgroene gedeelte )-
50 gram verse zachte roomkaas - wat zout naar smaak - paar druppels tabasco en 1 afgestreken theelepel pittige paprikapoeder -
Om te paneren:
1 ei -
4 flinke eetlepels paneermeel (ook lekker om hier wat geraspte Parmezaanse kaas door te mengen)
Om te bakken:
3 eetlepels (zonnebloem)-olie

Bereiding:

Denk aan de rusttijd van 1 uur! (de kaas moet koud zijn voordat de gehaktballen gebakken worden omdat de kaas er anders uit loopt!)Ik heb de gehaktballen afgelopen week (okt. 2011) weer eens gemaakt(ook voor een foto). Het recept aangepast door mosterd door het gehakt te mengen en de vulling wat pittiger te maken door belegen kaas te gebruiken en de vulling te kruiden met wat zout, tabasco en paprikapoeder. Zo smaakt de gehaktbal nog beter!
Een volgende keer heb ik roomkaas met knoflook en kruiden gebruikt. Nog lekkerder! I.p.v. prei zijn kleine stukjes gedroogde tomaat ook erg lekker. Veel variaties denkbaar met deze lekkere bal.
Op verzoek van mijn nichtjes maar weer de ballen gemaakt. Weer aan het variëren geslagen. Dit keer (15/11`11) fijngesneden prei met geperst teentje knoflook even in de olie gesmoord. Daarna door de kruidenkaas met 2 eetlepels geraspte oude kaas. Vulling nog weer lekkerder.
Hoe gaat het verder met deze bal?
Voorbereiding
In kom gehakt mengen met 1 ei, peper, nootmuskaat, zout, mosterd en paneermeel. Kaas in piepkleine blokjes snijden. Roomkaas los roeren. Fijngesneden prei, kruiden en kaasblokjes door de roomkaas mengen. Roomkaas in vier porties verdelen. Gehaktmengsel in 4 porties verdelen. Van iedere portie gehakt weer 2 platte schijven vormen. Roomkaasmengsel in het midden van een gehaktplak leggen en tweede plak gehakt er op drukken. Druk vooral de zijkanten goed dicht. Vorm er een mooie dichte plak van.
Laat de gehaktballen minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast rusten! Doe je dit niet, dan gaan de gehaktballen open tijdens het bakken en loopt het kaasmengsel eruit!

Bereidingswijze
Voor de paneerlaag het tweede ei los kloppen. Gehaktplakken eerst goed door het los geklopte ei en dan door het paneermeel wentelen (zijkanten eventueel 2x). (Zonnebloem)-olie (of half olie, half boter)in een Koekenpan verhitten. Gehaktplakken - op niet al te hoge warmtebron - rustig rondom gaar en lichtbruin bakken (plm. 20 minuten). Regelmatig draaien.
Nog een mogelijkheid is de ballen eerst snel rondom bruin te bakken en dan in een voorverwarmde oven van 160 graden te zetten gedurende plm. 20 minuten. Dan zijn de ballen nog lekkerder.
Serveertips
Lekker met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree. Hierbij passen veel soorten groenten, zoals bonen, broccoli, spinazie, doperwten, worteltjes.
De ballen kunnen heel goed worden ingevroren. Daarna diepgevroren plm. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Heerlijk!