of als... De van de week !

Recept 39, Zuurkool Ovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen:

1 pond zuurkol
4 ons runder- of varkensgehakt
1 rookworst
100 gram spekblokjes
1 ui
teentje knoflook
paprikapoeder
3 jeneverbessen
2 kruidnagels
laurierblad
beetje zout
boter
droge witte wijn
aardappelpuree (water & melk)
zakje geraspte kaas

Bereiding:

Heerlijke ovenschotel met zuurkool, gehakt, worst, spekjes, aardappelpuree, gegratineerd met kaas. Ook heerlijk voor mensen die normaal geen zuurkoolfan zijn.
Voorbereiding
Uitje snipperen, rookworst in plakjes snijden

Bereidingswijze
De zuurkool met 1/2 gesnipperd ui, kruidnagels, laurierblad en jeneverbessen met weinig water opzetten en aan de kook brengen. Vervolgens 30 min. laten stoven of laag vuur.

In een pan de andere helft van het gesnipperde ui met de knoflook fruiten. Vervolgens het gehakt toevoegen rullen en naar smaak paprikapoeder en zout toevoegen. Spekjes en plakjes worst erbij en een aantal minuten meebakken.

Aardappelpuree maken (zie verpakking voor bereidingswijze. Het is lekker om voor deze ovenschotel aardappelpuree met kaas te gebruiken.

Vervolgens laat je de zuurkool uitlekken en doe je de helft hiervan in een beboterde Ovenschaal. Besprenkel met witte wijn en daarop het gehakt-worst-spekjes-mengsel.
Daar weer op de rest van de zuurkool en dan de aardappelpuree. Als laatste de kaas erover en vervolgens in de oven voor 45 minuten op 175 graden.
Serveertips
Deze schotel leent zich ervoor om eerder op de dag te bereiden en later in de oven af te maken, terwijl je ondertussen geniet van een lekker glaasje wijn. Ideaal voor een etentje met vrienden waarna je nog op stap gaat (goede bodem). Of bijvoorbeeld op een dag als 5 december voor de pakjes uit het papier gaan.