Mosterdmayonaise
600 g biologisch kipgehakt (ongekruid)
1 eierdooier
1/2 el salie
4 broodjes (bijv. Italiaanse bollen)
8-12 blaadjes sla
12 plakken tomaat
12 plakjes komkommer
12 plakjes augurk
1 rode ui, in halve ringen
4 plakken cheddar
8 plakken bacon
1 avocado, ontpit, in plakken
olie om te bakken |
Voorbereiding:
Voor 700 ml mayonaise
1 eierdooier
paar snufjes zout
vers gemalen peper
1 el wittewijnazijn
700 ml plantaardige olie
Mayo maak je het handigst in een Keukenmachine, kitchen-aid of met
de handmixer. Gebruik voor 700 ml mayonaise, 1 eierdooier, een paar
snufjes zout, wat vers gemalen peper, 1 el wittewijnazijn en 700 ml
plantaardige olie. Doe alles, behalve de olie, in de kom van de
keukenmachine en zet hem op de hoogste stand. Schenk eerst
druppelgewijs en daarna steeds sneller de olie erbij. Let op dat de
olie steeds snel opgenomen wordt. Als de olie er te snel bij gaat of
als je te veel olie gebruikt, kan de mayonaise gaan schiften. Blijf
olie bijschenken tot je een stevige massa krijgt die niet van een
lepel afdruipt.
Bereidingswijze:
Gebruik voor de mosterdmayonaise het basisrecept voor mayonaise (bij
de biefburger), maar dan met 1/2-1 el mosterd erdoor. Doe het
kipgehakt in een grote kom en voeg de eierdooier, salie en fijn
zeezout en versgemalen peper naar smaak toe. Meng alles goed door
elkaar. Verdeel het vlees in 4 porties en vorm ze tot burgers. Beleg
het brood met de sla, tomaat, komkommer, augurk en de rode ui. Bak
de burgers in de olie in 4-6 min. aan beide kanten gaar. Leg de
cheddar 2 min. voor het einde op de burgers om te smelten. Bak
intussen de bacon knapperig. Leg de burgers op het brood, dan de
bacon en avocado en vervolgens de mosterdmayonaise
|