1000 - 1250 g
rode tomaten (liefst vlezig) (dit geeft een stevige soep, wil je
iets minder dik dan 650 g tomaten gebruiken!); 1 flinke ui; 2 tenen
knoflook; 4 maggiblokjes of 2 groentebouillon blokjes en 2
maggiblokjes; 1 pak tomatensap( 1 liter); 1 pakje droge tomatensoep
(voor 6 borden) 250 g gekruid gehakt h.o.h. (balletjes maken)(niet
met ei en paneermeel aanmaken);wat bakmargarine; 3 soeplepels
vermicelli (p.s. als er in het pakje droge tomatensoep al
vermicelli zit, dan geen extra vermicelli meer toevoegen!)
2 theel. suiker |
Zalige
eigengemaakte tomatensoep. niet moeilijk en oh zo heerlijk! Doet je
aan vroeger denken. dit is in ons gezin DE SOEP!!
Voorbereiding
Was de tomaten en snipper de ui en de knoflookteentjes
Bereidingswijze
Snijd de tomaten in grove stukken. doe ze in de pan en zet de pan op
een matig vuurtje. wacht tot er vocht uit de tomaten vrijkomt. roer
af en toe. Leg -als er een bodem vocht in de pan ontstaan is- een
deksel op de pan en zet het vuur hoger. wacht tot de inhoud kookt en
zet dan het vuur laag en laat de deksel erop. af en toe roeren. laat
dit 10 minuten pruttelen.
zet een vergiet op een grote kom en giet de tomaten door de
zeef.(sap bewaren) laat de tomaten wat afkoelen en doe ze in de
Blender en laat het tot pap pureren.(als je geen blender hebt dan de
tomatenmassa met de bolle kant van een soeplepel door een fijne zeef
wrijven).
was de pan af en doe er dan wat bakmargarine in. als het schuim weg
is de ui en de knoflook erin doen. goed roeren en op een klein
vuurtje 5 min. laten gaar worden. vervolgens doe je de sap van de
tomaten uit de kom bij de uimassa en doe het tomaten mengsel er ook
bij(tomatenmengsel nog eens door de zeef doen i.v.m. eventuele
pitjes of velletjes!). flink doorroeren. vervolgens het pak
tomatensap erdoor roeren en de gehaktballetjes en verder nog 750 ml
tot 1 liter, ligt er aan hoe dik je de soep wil) heet water. goed
roeren.(ik gebruik zelf 750 ml) als dit bijna kookt dan het zakje
droge tomatensoep erdoor roeren. flink roeren zodat het niet gaat
klonteren. vervolgens de 4 maggiblokjes (of de groentebouillon
blokjes + maggiblokjes) erdoor en de vermicelli. naar smaak wat
zout en peper en evt. 2 theelepeltjes suiker. alles weer laten
koken, dan vuur laag, deksel schuin op de pan en 10 minuten zachtjes
laten pruttelen. zaaaaaaalig.!!!!
p.s. ik voeg halverwege de kooktijd nog enkele druppels
worcestershire sauce toe, maakt de soep nog wat pittiger. Ook
heerlijk
Serveertips
Heerlijk met geroosterd stokbrood.
TIP
KREEG IK VAN STEFFIE32; Ze heeft van 1 liter water een halve liter
afgehaald en daarin de droge tomatensoep goed opgelost en daarna dit
weer aan de soep toegevoegd. zij had daardoor geen klontjes.
|