of als... De van de week !

Recept 116, Tuinbonen met spekjes

Ingrediënten voor 4 personen:

3 a 4 kg verse tuinbonen; melk; zout; mespuntje bonenkruid; 100 g mager rookspek; 1 zomerprei

Bereiding:

Het lekkerst natuurlijk met verse tuinbonen in het tuinbonenseizoen. Koop vooral jonge tuinbonen met kleine bonen; die zijn het fijnst van smaak. Neem eventueel in plaats van verse tuinbonen ong. 800 g tuinbonen uit de diepvries.
Voorbereiding
Breek de schil van de tuinbonen en wip met de duim de bonen eruit. Doe de bonen direct in water met een scheutje melk om de kleur mooi blank te houden. Breng ruim water met een scheutje melk, wat zout en het bonenkruid aan de kook. Kook hierin de tuinbonen in 15-30 minuten gaar. Oudere, dikke tuinbonen hebben een kooktijd van ong. 30 minuten. Snij het spek in kleine blokjes. Maak de prei schoon. Snij de prei in dunne ringen en was ze goed.

Bereidingswijze
Bak het spek langzaam bruin en knapperig. Giet eventueel wat van het spekvet af. Doe de preiringen bij het spek en bak ze even mee. Giet de tuinbonen af en schep het spek-preimengsel erdoor.