of als... De van de week !

Recept 115, Zuurvlees

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g Runder poelet
5 Uien (grote)
meel
Water
Azijn (gewone tafelazijn, de bruinige)
4 eetl. Rinse appelstroop
5 a 6 Kruidnagels
1 schijf ontbijtkoek
1 theel. kruidnagelpoeder of Piment
2 Laurier bladen
Zwarte peper uit de molen

Bereiding:

Echt Maastrichts "Zuurvlees". Lijkt op stoofvlees maar toch weer anders!
Van dit recept bestaan er waarschijnlijk evenveel varianten als er families in Maastricht wonen (of daarbuiten, Hoi Jo, Koen en Ton)
Voorbereiding
Indien de poelet uit grotere stukken bestaat deze tot ca. stukken van max. 3 cm. terug snijden.
De ui in ringen snijden.
De poelet in een niet al te grote kom doen en hier de kruidnagels en laurier doorheen mengen. Zoveel azijn toevoegen dat ca. 2/3 van het volume van het vlees in de azijn staat. Verder aanvullen met water tot het vlees net onder staat. Flink met de pepermolen er over heen gaan en afdekken met de uien.
Leg een schoteltje dat in de kom past, omgedraaid op de uien en verzwaar dit met b.v. een pot jam. Laat het vlees zeker 12 uur marineren.
Bereidingswijze
Uien apart nemen, Vlees droog deppen met keukenpapier. Marinade goed bewaren.
Het vlees met wat meel bestuiven.
In een zware ketel een klont boter smelten en hier de uien in fruiten zodat ze net kleur krijgen. De uien uit de ketel nemen en
het vlees in aanbraden. Zorg er voor dat eventueel vrijkomend vocht kan verkoken.
Voeg ca. 3 eetl. stroop een het vlees toe en laat dit smelten. Roer het vlees voortdurend om.
Voeg nu de marinade (incl. kruidnagels en laurier) beetje bij beetje toe tot dat het vlees net onder staat en roer goed om. Voeg de uien weer toe. Verkruimel de ontbijtkoek over het vlees. Voeg het kruidnagelpoeder of piment toe. Breng aan de kook.
Dek af met de deksel en zet de ketel op je kleinste vlam (mogelijk met vlamverdeler) en laat zo ca. 1,5 uur zachtjes stoven.
Controleer van tijd tot tijd of niet teveel vocht weg is en vul zonodig bij met de rest van de marinade of met water.
Proef of de balans tussen zuur en zoet goed is (mag net iets zuurder zijn dan zoet maar dat is persoonlijk). Zo nodig kun je nog stroop of azijn toevoegen.
Serveertips
Traditioneel wordt "zuurvlees" met frieten en een goede salade gegeten. Natuurlijk ontbreekt een fris glas bier niet.
Zelf eet ik er nog graag appelmoes bij waarin ik dan een "blup" grove mostard doe.