Echt Maastrichts
"Zuurvlees". Lijkt op stoofvlees maar toch weer anders!
Van dit recept bestaan er waarschijnlijk evenveel varianten als er
families in Maastricht wonen (of daarbuiten, Hoi Jo, Koen en Ton)
Voorbereiding
Indien de poelet uit grotere stukken bestaat deze tot ca. stukken
van max. 3 cm. terug snijden.
De ui in ringen snijden.
De poelet in een niet al te grote kom doen en hier de kruidnagels en
laurier doorheen mengen. Zoveel azijn toevoegen dat ca. 2/3 van het
volume van het vlees in de azijn staat. Verder aanvullen met water
tot het vlees net onder staat. Flink met de pepermolen er over heen
gaan en afdekken met de uien.
Leg een schoteltje dat in de kom past, omgedraaid op de uien en
verzwaar dit met b.v. een pot jam. Laat het vlees zeker 12 uur
marineren.
Bereidingswijze
Uien apart nemen, Vlees droog deppen met keukenpapier. Marinade goed
bewaren.
Het vlees met wat meel bestuiven.
In een zware ketel een klont boter smelten en hier de uien in
fruiten zodat ze net kleur krijgen. De uien uit de ketel nemen en
het vlees in aanbraden. Zorg er voor dat eventueel vrijkomend vocht
kan verkoken.
Voeg ca. 3 eetl. stroop een het vlees toe en laat dit smelten. Roer
het vlees voortdurend om.
Voeg nu de marinade (incl. kruidnagels en laurier) beetje bij beetje
toe tot dat het vlees net onder staat en roer goed om. Voeg de uien
weer toe. Verkruimel de ontbijtkoek over het vlees. Voeg het
kruidnagelpoeder of piment toe. Breng aan de kook.
Dek af met de deksel en zet de ketel op je kleinste vlam (mogelijk
met vlamverdeler) en laat zo ca. 1,5 uur zachtjes stoven.
Controleer van tijd tot tijd of niet teveel vocht weg is en vul
zonodig bij met de rest van de marinade of met water.
Proef of de balans tussen zuur en zoet goed is (mag net iets zuurder
zijn dan zoet maar dat is persoonlijk). Zo nodig kun je nog stroop
of azijn toevoegen.
Serveertips
Traditioneel wordt "zuurvlees" met frieten en een goede salade
gegeten. Natuurlijk ontbreekt een fris glas bier niet.
Zelf eet ik er nog graag appelmoes bij waarin ik dan een "blup"
grove mostard doe.
|