Een römertopf*
800 gram kalfs - sukadestuk
8 plakjes ontbijtspek
1 bosje fijngesneden koriander
1 blikje stukjes tomaten sap
150 gram prei in reepjes
1 ui in halve ringen
100 gram bleekselderij in reepjes
10 gram wortel in reepjes *NB : een römertopf is een poreuze,
aardewerken pot, waarin vlees (met of zonder andere ingrediënten)
kan worden klaargemaakt. Voor het gebruik moet de römertopf eerst
een kwartier in koud water worden gezet. de poreuze pot neemt water
op. Tijdens het garen van het vlees in de oven verdampt dit vocht
uit de pot. hierdoor kan het vlees zonder toevoeging van vet in het
eigen vocht worden bereid. de römertopf is gevoelig voor grote
temperatuurverschillen. Daarom mag de oven niet voorverwarmd worden
en moet de römertopf na bereiding altijd op een onderzetter
geplaatst worden. |
Voorbereiding:
Bekleed de römertopf met het ontbijtspek. Leg de helft van de
gesneden groenten op het spek. Strooi het zout en peper op het
sukadestuk en leg dit op de groenten. Leg de andere helft van de
groenten op het vlees en voeg vervolgens tomaten en het sap, rode
wijn en kalfsfond toe. Voeg daarna geraspte gember of Djahe en de
laurier toe. Sluit de römertopf en plaats die in een koude oven.
Bereidingswijze:
Stel de oven op 180°C. Laat het vlees, nadat de oven op temperatuur
is gekomen, in de römertopf circa 3 uur garen. haal vervolgens het
vlees uit de römertopf. Pureer het smoorvocht met de staafmixer en
laat het tot sausdikte inkoken. Snijd het vlees in vier gelijke
plakken en bedek deze met wat saus. serveer de rest van de saus er
apart bij.
Lekker met aardappelpuree en verse sperzieboontjes.
|